Cyber-doliul pe Facebook – e normal?

27 Jun

Deși sunt pro-Facebook, încep să remarc unele lucruri cam dubioase. De când cu mania de a ne exprima public părerile despre aproape orice, depășim anumite limite în ceea ce pivește caracterul public al unui fapt. Moartea, de exemplu, începe să fie o problemă destul de suculentă pe Facebook. Iar felul în care lumea reacționează pe Facebook la vestea unei morți e cel puțin interesant. Și nu știu dacă într-un sens bun.

Dacă n-ai trecut încă prin experiența “cineva din lista mea de prieteni a murit”, uite cum a fost pentru mine: după ce am aflat vestea, reacția a fost aproape mecanică – click pe profil și m-am trezit într-o criptă virtuală. Pe wall curgeau mesaje de condoleanțe, se postau poze, se împărtășeau amintiri în comentarii… jale. La propriu. Și deși e normal să jelești, e nobil să îți arăți regretul și sprijinul… pe Facebook, toate chestiile astea trivializau cumva moartea respectivă. O reduceau la comentarii, link-uri și like-uri, în ciuda celor mai bune intenții ale participanților la cyber-doliu. Acum poate că e vreo profunzime ascunsă în toată treaba asta și nu o percep eu, dar parcă moartea venea cu un amestec de gravitate cu frică, ceva solemn in orice caz. Parcă. Nu?


Întrebările care vin de aici sunt simple. E ok ce se întâmplă? Includem moartea în rutina Facebook-ului sau o ignorăm? Mesaje de condoleanțe pe wall – să punem? Putem să dăm like-uri celor deja puse? Am citit câteva articole pe net despre treaba asta și e clar că în unele cazuri, pe cei foarte apropiați îi ajută să posteze si să share-uiască chestii pe wall-ul decedatului. Cu riscul de a părea nedelicată, textul ăsta nu îi vizează pe ei, ci pe cei care au o oarecare distanță față de moartea respectivă. Ei sunt cei care dau un caracter forțat jelitului virtual. Pentru ei nu e o chestie de domolit vreo durere, de reaching out, ci e un fel de practică socială – hrănită pe de-o parte de atracția normală față de tragedie și moarte și pe de altă parte, de nevoia de a posta gândurile și opiniile în legătură cu chestiile importante.

De asta, pentru cine vrea să trimită mesaje între lumi, Facebook a venit cu un serviciu de “memorializare”. Profilul respectiv nu mai apare la căutări, nu mai permite logarea nimanui, doar wall-ul rămâne “deschis” pentru familie și prietenii care vor să posteze in continuare pe el. Deși apreciez atitudinea Facebook-ului față de treaba asta, o să lansez o notă subiectivă: dacă vrei un moment intim cu vreun dearly departed, o variantă ok ar fi sa mergi la cimitir. Singura varianta ok, de altfel. Postarea de treburi lacrimogene pe wall-ul unui defunct e nesănătoasă. Mai ales când o faci în văzul tuturor, care poate ar prefera să aibă în newsfeed mesaje legate de lumea asta. Înțeleg practica “sharing is caring”, înțeleg că limitele intimității au fost împinse în ultimii ani…dar oare nu ar fi bine să păstram unele rezerve din când  în când?

Advertisements

One Response to “Cyber-doliul pe Facebook – e normal?”

  1. Iulian :: August 1, 2011 at 11:28 #

    Acum 4-5 ani am vazut pe Hi5 o tipa a pus poze de la inmormantarea la bunicul ei… cu cosciug mort.. cu tot 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s